Van de bomen en heesters in het park is het grootste gedeelte door de gemeente aangeplant en niet op natuurlijke wijze gegroeid. Aangeplant zijn vooral inheemse soorten, die waardevol zijn voor de natuur, zoals meidoorn, duindoorn, sleedoorn, en hazelaar.
In het park zijn een groot aantal wilde planten te vinden. Door de veranderende omstandigheden zijn er nu ook andere soorten te vinden. Een grote rol speelt het watersysteem met zijn beeklopen en vijvers. Daardoor is vooral voor water- en moerasplanten een leefgebied ontstaan. Maar er zijn niet alleen vochtige gebieden. Op de zuidhelling van de heuvels groeien nu ook droogte minnende soorten als tijm en ook steenanjers.
Volop stukjes groen met wilde en kruidenrijke planten in het park worden met rust gelaten. Gelukkig wordt er maar één keer per jaar gemaaid.
Dode bomen blijven liggen in het Douglasbos (tussen het winkelcentrum en de tennisbanen) omdat het voedsel is voor vele insecten. Deze insecten zijn weer voedsel voor veel vogelsoorten (o.a. spechten). Ook paddenstoelen (schimmels) zorgen ervoor dat de boomstronken en takken op een natuurlijke wijze worden verteerd. Grote takken blijven liggen om mee te spelen. Kinderen mogen daar hutten bouwen; elk jaar wordt er een kersthuttenmiddag georganiseerd in dit bos wat een groot succes is.
Bijzondere bomen en heesters zijn te zien in het arboretum Boomrijk.